www.szah.fora.pl

ahmadeusz - celem istnienia strony jest doskonalenie jakości naszego życia i osobowości. Wersja Testowa.

Forum www.szah.fora.pl Strona Główna -> Listy otwarte do najszanowniejszych Świadków Jehowy. -> Zmyślone daty i zwodzenie - list otwarty.
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Zmyślone daty i zwodzenie - list otwarty.
PostWysłany: Czw 19:50, 25 Kwi 2019
ahmadeusz
Administrator

Dołączył: 07 Wrz 2015
Posty: 2146
Przeczytał: 23 tematy

Ostrzeżeń: 0/7

Płeć: Mężczyzna

jacek kwaśniewski 29 dzień 4 miesiąc 10 rok EY

Najsz.

Najszanowniejsi Świadkowie Jehowy, najszanowniejsi członkowie Ciała Kierowniczego, w tekście dziennym poruszono ważny temat. Temat, z którym miewają problem zarówno członkowie Ciała Kierowniczego jak i szeregowi Świadkowie Jehowy. Dlatego też zdecydowałem się na formę otwartą listu. Bardzo proszę zapoznajmy się z analizowanym tekstem dziennym:

Wtorek 12 marca
Strzeżcie się: może się znaleźć ktoś, kto was uprowadzi jako swój łup przez filozofię i puste zwodzenie (...) świata (Kol. 2:Cool.
Apostoł Paweł napisał List do Kolosan najwyraźniej pod koniec pierwszego uwięzienia w Rzymie, czyli w roku 60 lub 61 n.e. Wspomniał w nim, jak ważne jest „duchowe pojmowanie” (Kol. 1:9). Ponadto napisał: „Mówię to, żeby was nikt nie mamił przekonującymi argumentami. Strzeżcie się: może się znaleźć ktoś, kto was uprowadzi jako swój łup przez filozofię i puste zwodzenie według tradycji ludzkiej, według rzeczy elementarnych świata, a nie według Chrystusa” (Kol. 2:4, Cool. Paweł wyjaśnił, dlaczego niektóre popularne idee są niewłaściwe i dlaczego świeckie myślenie jest tak atrakcyjne dla niedoskonałych ludzi. Na przykład może sprawić, że ktoś zacznie się czuć mądrzejszy albo lepszy od innych. List Pawła miał pomóc braciom odrzucać świeckie myślenie i niewłaściwe postępowanie (Kol. 2:16, 17, 23). w17.11 s. 20, ak. 1

Myślę, że rada jest dobra, ale w tekście dziennym ukryto pułapkę dla ludzi niedouczonych. Mam na myśli zdanie:

„Apostoł Paweł napisał List do Kolosan najwyraźniej pod koniec pierwszego uwięzienia w Rzymie, czyli w roku 60 lub 61 n.e.”

Powyższych dat w Biblii nie znajdziemy. Ktoś kto używa tych dat może się poczuć lepszy lub mądrzejszy od ludzi, którzy tych dat nie znają. W czasach biblijnych nie było czegoś takiego jak jeden ujednolicony kalendarz. Nie było też dat mających odniesienie do jednego konkretnego wydarzenia z historii. Tak zwana Nasza Era jest wynalazkiem powstałym wiele set lat po śmierci najszanowniejszego władcy Jehoszua Masziach (Jezusa Chrystusa) i wszystkie daty tej ery nie są oparte na wiarygodnych dokumentach historycznych. Myślę, że dobrze ten fakt wytłumaczona w leksykonie Wnikliwe Poznawanie Pism (wydawnictwo Świadków Jehowy):

*** it-1 s. 351 ak. 4 Chronologia ***
Znakomitą ilustracją tezy, iż świeckie kroniki nie są rzetelnym wzorcem nadającym się do oceny dokładności chronologii biblijnej, jest poniższa wypowiedź popularyzatora archeologii C. W. Cerama na temat naukowców zajmujących się datowaniem znalezisk historycznych: „Każdy, kto dopiero zaczyna studiować historię starożytną, jest pod wrażeniem pewności siebie, z jaką historycy współcześni określają daty wydarzeń, które miały miejsce tysiące lat temu. W trakcie dalszych studiów ten podziw jeszcze wzrasta, bo gdy się bada źródła historii starożytnej, wychodzi na jaw, jak skąpe, niedokładne i zakłamane były one już w okresie powstawania. A jeśli były ubogie na samym początku, to o ileż uboższe przetrwały do dnia dzisiejszego, na pół zniszczone zębem czasu albo uszkodzone na skutek ludzkiej nieostrożności i niedbalstwa”. Strukturę chronologiczną zbudowaną przez historyków Ceram opisał nieco dalej jako „układ czysto hipotetyczny, w którym lada chwila rozpadną się wszystkie wiązania” (The Secret of the Hittites, 1956, ss. 133, 134).

Najszanowniejsi Świadkowie Jehowy, najszanowniejsi członkowie Ciała Kierowniczego, czytając opracowania teologiczne Świadków Jehowy zaobserwowałem, że podobne błędy doktrynalne pojawiają się w miarę regularnie i wygląda mi na to, że członkowie Ciała Kierowniczego specjalnie te błędy wymyślają by zwieść i jednocześnie ośmieszyć szeregowych Świadków Jehowy, którzy zazwyczaj w swej działalności ewangelizacyjnej te ewidentne błędy powtarzają. Istnieje też możliwość, że przyczyną tych błędów może być wyjątkowe niedbalstwo członków Ciała Kierowniczego odpowiedzialnego za powstający tak zwany pokarm duchowy.
Jaka jest prawda tego nie wiem, wiem jednak, że w twórczości teologicznej Świadków błędy te bywają bardzo poważne i mogą zrujnować pośmiertną przyszłość Świadków Jehowy.
Niezależnie od tego czy jest to celowe wprowadzanie w błąd czy też niedbałość jest to grzech.
W związku z tym mam pytanie przede wszystkim do członków Ciała Kierowniczego.

Najszanowniejsi członkowie Ciała Kierowniczego, dlaczego wprowadzacie w błąd szeregowych Świadków Jehowy oraz osoby zainteresowane, którym te błędy są głoszone?

Przeciętny zainteresowany jakim i ja kiedyś byłem nie zna Biblii ani historii powstania kalendarza i można mu takie ewidentne kłamstwa wmawiać. Kiedy jednak się trochę poduczy to sobie może pomyśleć, że Świadkowie Jehowy to źli i niedouczeni ludzie i myślenie takie nie będzie bezzasadne. Świadkowie Jehowy przez takie niedbalstwo lub celowe zwodnicze działanie kompromitują przede wszystkim samego najszanowniejszego Boga Jehowę. Moim zdaniem to bardzo, bardzo źle. Zauważyłem też, że chociaż już od wielu lat piszę listy wykazujące ewidentne błędy doktrynalne - błędy dalej są powielane.

Dlaczego tak się dzieje? Czy listy nie docierają do Ciała Kierowniczego? Czy może też błędy swe znacie, ale chcecie jak najwięcej ludzi na świecie w błąd wprowadzić?

Uważam, że coś bardzo złego dzieje się w organizacji Świadków Jehowy, dlatego też by coś zmienić zdecydowałem się napisać ten list otwarty. Postanowiłem się też w intencji Ciała Kierowniczego, Świadków Jehowy oraz za wszelkich innych kłamców pomodlić do najszanowniejszego, najlepszego spośród wszystkich najlepszych, najbardziej Dobrych Bogów, Boga:

Najszanowniejszy, najlepszy spośród wszystkich najlepszych, najbardziej dobrych Bogów Boże, czy mogę prosić o to byś dopomógł Świadkom Jehowy oraz wszelkim innym kłamcom uporać się z grzechem kłamstwa i niedbałości?

Jeżeli mogę, to proszę o to – błagam – najbardziej jak tylko można.

Oprócz tego postanowiłem się w podobnej intencji pomodlić do najszanowniejszego Boga Jehowy.

Najszanowniejszy Boże Jehowo, czy mogę poprosić o to byś dopomógł wszystkim swoim czcicielom oraz innym istotom, na których masz wpływ uporać się z grzechem kłamstwa i niedbałości?

Jeżeli mogę, to proszę o to – błagam – najbardziej jak tylko można. Modlitwę tę zasyłam w imieniu najszanowniejszego władcy Jehoszua Masziach (Jezusa Chrystusa).

Z wyrazami największego szacunku i życzeniami najlepszości jacek ahmadeusz szatan kwaśniewski

Naj.

Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Zmyślone daty i zwodzenie - list otwarty.
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów